Startování

Palivová čerpadla

Palivová čerpadla mohou mít ruční nebo elektrický pohon. Pozor na doporučené druhy paliva – pokud se pokusíte čerpat např. benzín pumpou pro žhavící palivo, celkem spolehlivě ji zadřete a zničíte, neboť všechna těsnění nabobtnají (a po čase se rozpadnou). Pamatujte, že benzín a detonační palivo by měly být z bezpečnostních důvodů přečerpávány jen ručními pumpami vzhledem k obsahu silně těkavých a extrémně hořlavých složek.

Žhavení

Nejkomfortnějším zařízením pro žhavení žhavících svíček jsou tzv. Power panely. Jde o jakousi „ústřednu“, která je napájena z 12 V olověného akumulátoru. Zpravidla jsou vybaveny zdířkami pro napájení startéru, palivového čerpadla (pro plnění nádrže) a regulovatelným zdrojem proudu pro žhavení svíček.

Žhavící koncovky
Žhavící koncovky slouží pro připojení žhavící svíčky ke zdroji žhavení. Zatímco pro motory malých kubatur (do 2,5-3,5 ccm) bývá vhodnější žhavící kolíček, pro větší motory je lepší žhavící trubka – krátká nebo dlouhá (pokud je motor ukryt hluboko pod krytem). Koncovky se rovněž dodávají v provedení s vypínačem a indikační LED diodou.

Kompaktní žhavící koncovky mají k tělesu trubky připojen NiCd akumulátor (popř. pouzdro na něj, někdy také ručkový indikátor napětí). Jde o jednoduché a plně funkční řešení, pokud váš motor snadno startuje.

Vnitřní žhavení
Zvláště pro makety letadel a modely vrtulníků se používá tzv. vnitřní žhavení – svíčka je trvale propojena s nenápadně umístěným, ale snadno dostupným konektorem, do kterého se kabelem přivede žhavící proud z power panelu.

Startéry

Univerzální startéry (vhodné hlavně pro modely letadel) sestávají z elektromotoru s velkým točivým momentem, který je opatřen spínačem a adaptérem s pryžovou vložkou. Startovat můžete přitlačením adaptéru s vložkou na vrtulový kužel (průměru aspoň 38 mm). Pro startování motorů pomocí klínového řemenu v autech nebo lodích bývají adaptéry vybaveny vybráním nebo je možno na adaptér nasunout plastovou startovací vložku („talíř“). Pro startování motorů s malým kuželem nebo duralovou kuželovou maticí je třeba vložku obrátit. Speciální startéry pro modely aut mají podobu krabice, na kterou model postavíte. Přitlačením auta k víku se spustí motor startéru a zároveň se vysune talířové kolo, které „zabere“ za startovací kolo vyčnívající z podvozku. Do takového startéru je možno instalovat i power panel.

 

Ke správnému fungování webových stránek a k analýzám návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s jejich užitím. BERU NA VĚDOMÍ